Elektrolyten bij Paarden: belangrijk op warme dagen

Elektrolyten spelen een belangrijke rol in het functioneren van het lichaam van een paard, vooral tijdens warme dagen en na training. In deze blog bespreken we de betekenis van elektrolyten, het belang ervan op warme dagen, de gevolgen van een tekort aan elektrolyten en de beste manieren om elektrolyten aan paarden te geven.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn mineralen die een elektrische lading hebben wanneer ze oplossen in vloeistoffen, zoals het bloed of het zweet van een paard. De belangrijkste elektrolyten voor paarden zijn natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Deze mineralen zijn essentieel voor de spierfunctie, de juiste vochtbalans van het lichaam en het reguleren van de zenuwfunctie.

Waarom verbruikt het lichaam meer elektrolyten op warme dagen?

Op warme dagen verliest een paard meer elektrolyten door het zweten. Zweten is de manier waarop paarden hun lichaamstemperatuur reguleren. Wanneer een paard zweet, verliest het niet alleen vocht, maar ook waardevolle mineralen. Naarmate de temperatuur stijgt, wordt het zweten intenser en neemt het verlies toe. Dit komt doordat het lichaam probeert af te koelen en tegelijkertijd de inwendige balans in stand probeert te houden.

Wat gebeurt er bij een tekort aan elektrolyten?

1.Verminderde prestaties: Elektrolyten zijn essentieel voor de samentrekking van spieren. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid, verminderde uithoudingsvermogen en een afname van de prestaties van het paard.

2.Uitdroging: Elektrolyten zijn heel belangrijk voor de vochtbalans in het lichaam. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot een verstoorde vochtbalans, waardoor je paard kan uitdrogen.

3.Spierkrampen: Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot spierkrampen.

Hoe kan je elektrolyten het beste suppleren?

Om ervoor te zorgen dat je paard voldoende elektrolyten krijgt, zijn er verschillende manieren om ze aan te vullen:

1.Elektrolyten supplementen: Er zijn speciale elektrolyten supplementen beschikbaar die je aan het voer van je paard kunt toevoegen. Deze supplementen bevatten de juiste verhoudingen van elektrolyten om de balans in het lichaam van je paard te herstellen. Let op dat je een supplement besteld wat geen suikers bevat.

2.Keltisch zeezout is een mooie manier om mineralen aan te vullen. Je kunt dit je paard aanbieden in een emmer met water. Een eetlepel op een volle emmer water. Biedt naast keltisch zeezout ook altijd schoon en fris water zonder toevoegingen aan.

Conclusie:

Bij flink zweten kan er een verandering in de vochthuishouding van je paard optreden die invloed heeft op energie, spieren en het zenuwstelsel. Wanneer je paard zweet is het goed deze aan te vullen. Denk hierbij niet alleen maar aan de warme dagen maar ook na training.

Geef een antwoord