Zo help je jouw paard met Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL): Tips voor voeding, huisvesting en beenverzorging

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk dat jouw paard zo gezond mogelijk is en blijft. Maar wat als jouw paard te maken krijgt met Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL)? Een aandoening die helaas niet te genezen is. Gelukkig zijn er wel factoren waarmee je invloed kan uitoefenen op CPL. In deze blog geven we je een aantal belangrijke aandachtspunten, zodat jouw paard met CPL de beste zorg krijgt.

Wat is CPL?

CPL staat voor chronisch, progressief lymfeoedeem. Het is een aandoening waarbij de lymfevaten worden aangetast, wat leidt tot blijvende zwellingen in de benen. CPL is helaas niet te genezen en er bestaat geen QuickFix-oplossing die meteen resultaat geeft.

CPL komt voornamelijk voor bij sokkenpaarden. In eerste instantie wordt deze aandoening vaak niet herkend omdat het kan beginnen met mok en/of rasp. Wanneer deze niet reageren op de gangbare behandelingen en steeds terugkomen, wordt verder gekeken en wordt vaak CPL vastgesteld. Door de aanwezigheid van de sokken is het lastig te zien dat er in de kootholte ribbels of knobbels ontstaan. Hierdoor kan CPL makkelijk gemist worden of pas in een later stadium ontdekt worden.

CPL chronisch progressief lymfe oedeem

Factoren waarmee je invloed kunt uitoefenen op CPL

Huisvesting
Een belangrijk onderdeel van het voorkomen en behandelen van CPL is het zorgen voor voldoende beweging van het paard. Dit kan worden bereikt door het aanbieden van een uitloopstal, paddock paradise of een vergelijkbaar concept waar het paard vrij kan bewegen en waar het afvoeren van vocht en afvalstoffen wordt gestimuleerd.

Beenverzorging
Een goede beenverzorging is een belangrijk onderdeel van het management van CPL. Het bestrijden van mijten en het verzorgen van de aangetaste plekken is cruciaal. Door de sokken te scheren kan de plek beter worden verzorgd en kunnen eventuele problemen eerder worden ontdekt en aangepakt.

 

Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een ondersteunende therapie die kan helpen bij het verminderen van de symptomen van CPL. Deze techniek zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen en overtollig vocht, waardoor de weerstand wordt verbeterd. Dit is belangrijk omdat het lymfesysteem deel uitmaakt van het immuunsysteem en een rol speelt bij de aanmaak van witte bloedcellen. Met manuele lymfedrainage kun je de progressie van de aandoening beter onder controle houden en zorgen dat je paard langer functionele benen kan behouden.

Door op deze factoren te letten en ze waar nodig aan te passen, kun je de symptomen van CPL bij jouw paard verminderen en de kwaliteit van leven van je paard verbeteren.

Hoe jij jouw paard kunt helpen

Wil jij jouw paard helpen bij het omgaan met CPL? Volg dan het webinar over CPL waarin ik alle tips en tricks met jou deel. Tijdens dit webinar leer je alles over voeding, huisvesting, beenverzorging en manuele lymfedrainage. Aan het einde van het webinar ben jij in staat om een handig managementplan te plannen voor jouw paard. Schrijf je nu in voor het webinar en help jouw paard bij het omgaan met CPL!

Meer informatie over het webinar vindt je  hier

over Deborah

Geef een antwoord